Nem nassolsz jobban mint én! - Azaz a mini nassolás öröme

2019.03.28

Egyszerűen eljön a napnak az a része, amikor nassolni kell és kész. Egyetértesz?

 

A köznyelvben a nassolás szó sokszor kapcsolódik össze valami rosszal, bűnössel, amiről le kellene szokni, aminek az egyenes következménye az elhízás és az egészségtelen állapot. Összekötjük gondolatban a nassolást valamivel, aminek sokkal inkább van köze egy kis hedonizmustól vezérelt, önmegtartóztatni képtelen viselkedéshez, mint egyszerűen ahhoz, hogy eszek valami ínycsiklandó finomságot. A nassolásnak van ám olyan oldala is, ami a barátunk!
Természetesen előrevetítem, hogy mindenki szorgosan kövesse a dietetikusok, orvosok, életmód-tanácsadók, egészséges táplálkozási szakértők tanácsait, mert azt nem szabad semmiképpen sem figyelmen kívül hagyni!

 

Úgy ennék egy falat finomságot

 


Én most a nassolás másik oldalát veszem elő. A kedves, üdítő, napomat bearanyozó, testet és elmét frissítő hatását. Ne feledjük, ezt az arcát imádjuk! A nassolás eme „személyiségi jegyei” jó barátunkká tudnak válni, néha pedig egyenesen a terapeutánkká.
Egyszerűen néha csak szeretnénk valamit rágcsálni, ami pillanatnyi hangulatunkat feldobja, ami a megszerzett ízélményen keresztül számunkra azonnal felér egy tíz perces meditációval, vagy picit, de csak egy picit pótolja azt a flow élményt, amit egy hegytetőn ülve érzünk a tájat nézve. Vagy lehet, hogy te ezt tapasztalod a focimeccs nézése közben.
Van az úgy, amikor itt és most akarok valami nasit, falatot, snacket, csokit, cukit, gyümölcsöt. És ez zsigerből jön. Tudatalattim üzeneteként. Mint egy mentőöv. Mint egy icipici napfényes jókedv utáni vágy. Miért kellene neki mindig ellenállnom?

 

Figyelem! Csak okosan és mértékkel!

 

Természetesen az agyunk okos szürkeállománya áttranszformálja a gyomrunk, vagy hangulatunk által keltett vágyat egy kis óvatos, ésszel átszőtt tudatos eszegetéssé. Ekkor adott az „úgyennékvalamitérzés” elosztva az okos odafigyeléssel, de megszorozva a leghatékonyabb élményszerzés lehetőségével.

 

  „Úgyennékvalamit”: okos odafigyelés X leghatékonyabb élmény = egy falat jókedv.

 

Ismered Te is, igaz? Na ugye! Eme részleges transzformáció eredménye, hogy nem tábla csoki, zacskó cukor, cukor és cukor és szénhidrátbomba amit eszünk, hanem  lesz belőle diétás, vagy vegán snack, natúr mag, müzliszelet, gyümölcs, gluténmentes finomságok, két kocka csoki az egész tábla csoki helyett, aszalt gyümölcs, mentes rágcsák, puffasztott rizs, fitness fagyi, sómentes ropi, BIO köles… stb.

Ha okosak vagyunk, pár apró, ámde annál finomabb falatkával megszerezhetjük a hőn áhított „finomság” élményt, egy falat jókedvet, de nem esünk a kártékony habzsolás bűnébe. Csak egy falat és mehetünk tovább!